Sajtó

langologitarok.blog.hu: "Ha tudnék szöveget írni, valószínűleg írnék"

2010. december 20. - langologitarok.blog.hu - gihi

Kiss Erzsi interjú
Kiss Erzsi már az ötödik lemezénél tart és lassan mindenki megismeri az ő egyedi nyelvét, ami csak a zenével válik teljesen érthetővé. Az Ugató lemezt októberben mutatták be a Gödörben és azóta folyamatosan koncerteznek. Erzsivel beszélgettünk színházról, lemezfelvételről és a kisserszinyelvről.
 
Az egyik szám címét választottátok az album címének is, miért pont ezt?
Az Ugató címválasztás rímel a Stark Attila által készített borítón, korongon látható ’brémai muzsikusok’ ötletre és valamennyire a lemezen hallható artikulálatlanabb hangokra is utalni akar.
 
Ezek szerint főleg ugatásként lehet meghatározni a lemezen hallható különös hangokat?
Inkább vicces összegzés, nem komoly. Ebben némi önirónia is felfedezhető.
 
Ez már az ötödik lemezetek, mit csináltatok most másképpen?
Még nem dolgoztunk fúvósokkal. Az előzőekben volt már hegedű és 150 kilós hammond, de a vezér dallamot mégis az énekhang képviselte. Hát most osztoztunk. A számok letisztultak, minden karakteresebb, nyugisabb, ha első hallásra nem is tűnik úgy. A szélsőséges váltások, vicces kiállások, dalocskák, zúzások felvállaltak. Éltető elemünk a humor. Kell is valamit csinálni, mert nem a szöveg az üzenet hordozója. Persze egy lemez felvételét koncertek előzik meg, ahol már jó előre tesztelhető, megtapasztalható milyen a hatás, hogy fogadja a közönség.
 
Kikkel és hol vettétek fel?
Az L.V. Hangstúdióban Mátyásföldön Válik Lászlóval és Herczig Balázzsal. Velük nem először dolgoztunk együtt, az előző albumok közül kettő is ott készült. A lemezen Farkas Zoltán gitározik és Bujdosó János is játszik már egy számban. Szandtner Annával ez a 3. közös lemez, Németh Csabi dobossal az első, Vajdovich Árpival (bőgő – basszusgitár) már a sokadik, ő meghatározó ötödik elem a kezdetek óta. Berán Gábor, Barna György hegedűn, Tompa Ákos trombitán, Almási Attila harsonán, Csejtey Ákos szaxofonon játszik, Pápai István ütőzik, Dudás Zsombor pedig gitározik is. Mindketten több számban szerzőtársaink. A keverés Pápai István, a mastering Deutsch Gábor nevét dicséri. Gábor készített egy remixet is a legafrósabb számból, Tövisházi Ambrus, akivel az Erik Sumo Bandben zenélek szintén átdolgozott egy rockosabb számot. Váljék egészségére!
 
Október elején mutattátok be a lemezt a Gödör színpadán, hogy sikerült ez a koncert?
Kaptunk egy jó adag megerősítést és mi is nagyon élveztük.
 
Mi is pontosan az a bizonyos kisserzsinyelv?
Egyszerű segédeszköz. Hangszer és dallam viszonya, csak itt a szavak, szótöredékek segítenek. Roppant felszabadító. Nincs más csak érzelem, pillanatnyiság. Igazi nyelv illúzióját kelteni és ez a cél. Ezért nem egyszerűen halandzsa. Itt a véletlen is kontroll alatt van, de improvizációra bármikor van lehetőség. Minden ötlet így születik. Csodás kommunikáció.
 
Miért használod inkább ezt, bármilyen más nyelv helyett?
Ha tudnék szöveget írni, valószínűleg írnék. Egyébként volt már rá példa hogy valóban le kellett írnom a dalszöveget. Egy színházi munkánál kvázi német verseket költöttem. Minden egyes szót, szótagot alaposan megválogattam, teszteltem, gondosan németesítettem. Ott például segített, hogy picit beszélem a nyelvet.
 
Ismered a Csibor zenekar Csokoládé c. számát?
Nem, de most meghallgattam. Miért kérdezed?
 
Érdekes, hogy mennyire hálás téma a csoki, milyen volt megírni/átírni ezt a számot, főleg a magyar szöveg miatt!?
Ez egy nagyon kedves Bëlga-dal. Meseszerű. Gondolom tudat alatt ezért választottam. Az eredeti szövegnél kicsit rövidebb lett és születtek új refrének is hozzá. Kicsit játszottam a csoki szóval is, úgy ahogy a sajátjaimmal, de nem ez volt az első alkalom. Legutóbb Salman Rushdie: Hárun és a mesék tengere c. bábelőadáshoz - még játsszák a Budapest Bábszínházban - énekeltem fel Góczán Judit verseit. A bábszínész élőben reagál rá, de kétség kívül a csokidal az első, amit koncerten is előadok.
 
Bár már sokat emlegettük, de tisztázzuk, hogy mi mindent csinálsz a zenélésen kívül?
Most éppen Veszprémbe járok le. A Kabóca bábszínház Ha dede című zenés előadásában gömbökkel, kockákkal játszunk, énekelünk egészen pici gyerekeknek, Futó Ákos bábszínésszel. Ez egy koprodukció a belgiumi Theater De Spiegellel, a rendező Karel Van Ransbeec és a belgiumi bemutató 2011 márciusában lesz Neepeltben. Ugyancsak a Kabócában újítjuk föl a Szombathelyen már játszott Csipkerózsikát, aminek az írója Mosonyi Alíz, rendezője Székely Andrea. Több bábos felkérés van már mögöttem és sokat dolgoztam színházakkal, táncszínházakkal is. A leghosszabb időszak az Artus táncszínházhoz köt. A Káin kalapja, Ozirisz tudósítások, és a Hókirálynő a zene mellett színészi feladatot is jelentett. Az utóbbi két darab megvalósításában Pápai István és Dudás Zsombor dolgozott velem. Az ott kialakult alkotói közös munka a Panchan ütős-énekegyüttesben folytatódott. Jelenleg a jövő márciusi lemezbemutatóra készülünk Szandtner Annával, Kovács Lindával, Dombi Katival és Feke Zsolttal együtt. Sőt az Erik Sumo Banddel is a harmadik lemez anyagán dolgozunk. Tesztelés decemberben, felvételek január-február hónapban várhatók.
 
Milyen zenét hallgatsz, milyen inspirációkat gyűjtesz a számaidhoz?
Különösebben nem hallgatok. De ha igen, akkor is inkább csak lazulni vágyom, és olyankor énekelek rá egy újabb szólamot. Ennél jobban nem kapcsol ki semmi.
 
Volt pár változás a zenekar felállásában, ezekre a cserékre miért volt szükség?
Valaki menni akart, valakitől meg én akartam búcsúzni. Lassan 15 éves az együttes, szerintem így van ez rendjén. A változásoktól működik.
 
Milyen hatással volt ez a zenekar egységére?
A zenekar egységét a mindenkori tagjai jelentik. Attól vagyunk hitelesek, hogy akik benne vannak, az arcukat, a muzsikájukat adják a közösbe és ezt szívvel-lélekkel teszik. A változás nem bomlasztó, ha az élet feltétele.
 
Mi vár még rátok ebben az évben?
Fine Cut Bodies-zal tervezünk közös projektet és a lemez számaiból is újabb remixek várhatók. Lesz egy koncertünk a Szeparéban december 15-én és egy Óévbúcsúztató a Nyugati térnél; fűtött színpad, forró hangulat. A zenekar teljes vállszélességgel és vendégeivel ( Koós Hutás Áron – trombita, Abbas Murad – harsona, Ülkei Dávid – szaxofon, Pápai István, Dudás Zsombor - ütőhangszerek) képviselteti magát. A megújuló honlapon részletek, friss hírek, hanganyagok, képek, videók hamarosan.
<< vissza