Sajtó

Népszava: Ugatós lemez kukorékolással

2010. október 20. - Népszava

Ecc pecc, Ejnyebejnyeboj, Bokányi, Kész inté, Panikabikabi - nem beszél félre e sorok írója, csak hűségesen és pontosan leírja az Egy Kiss Erzsi Zene legújabb, sorrendben ötödik, Ugató című albuma néhány számának címét.

De ne ijedjen meg senki, nem hallgathatatlan handabandázás található a lemezen, csak Kiss Erzsi énekesnőnek saját kreált nyelve van, azon énekel. A nyelvet mindig az adott zene stílusa teremti - vallja az énekesnő, ami azt jelenti, hogyha sanzonos téma jut eszébe, aki ugyan nem franciául, de olyan franciásan énekel, ha pedig a Balkánról fantáziál, akkor szerbesen dalol. A különböző stílusok kavalkádja erre a lemezre is igaz, exkluzív ugatással kiegészülve: a kezdő, címadó számban a nagy dob és gitárarzenálban az öt fős grup (Szandtner Anna - ének, Farkas Zoltán - gitár, Németh Csaba dobok, illetve Vajdovich Árpád - bőgő) több szakavatott tagja is beavat a kutyanyelvbe: csaholnak, vakkantanak, ugatnak, és néha nyüszítenek is.
De nemcsak kutyanyelv keveredik az emberivel, hanem kakaskodnak, kukorélnak is néha. Az állatok egyébként nem csupán a dalokba költöztek be, hanem az eredetien és sejtelmesen kivitelezett (mindez Stark Attila munkája) borítóra, illetve az ismertetőfüzetbe is. Utóbbiban az állatok a brémai muzsikusokat idézik, igaz, ők eredetileg - a szamár, a kutya, a macska és a kakas - csak négyen voltak, Erzsiék viszont öten, ezért az állatok is kiegészültek egy disznóval.
A lemezen egyaránt található a már említett stílusokon kívül még reggea, techno, metal, zúzós-oroszos és magyaros-hegedűs ihletésű is a 13 szám között, ráadásul Kiss Erzsi egy csokidal erejéig magyarul is énekel. Az Ugatót hallgatni egyszerre vidám és felszabadító tevékenység, a lemez teli van fantáziával, finom ízekkel és energiával. Táncoláshoz és unalmas vasárnap délutánok alkalmával egyaránt hallgatható. Többfunkciós, unisex gyártmány.
 
                                                                                    N.G.M./ Népszava

 

<< vissza