Sajtó

Expresszív fantáziazene

2009. október 20. - Fejér Megyei Hírlap - Bokros Judit

Láttak már nagybőgőst fekvő pozícióban játszani? Ha nem, akkor már ezért is érdemes ellátogatni Egy Kiss Erzsi Zene koncertre, amely legutóbb Öreghegyen volt.

A színházi produkcióban is közreműködő, sokoldalú Kiss Erzsi a közelmúltban egy másik formációjával volt az Öreghegyi Közösségi Ház vendége, a hét végén viszont a még 1996-ban alakult, Egy Kiss Erzsi Zene névre keresztelt együttesével adott koncertet. Nem is akármilyet.

Kiss Erzsi neve a hazai, de valószínűleg még a külföldi zenei életben is egészen egyedi zenei produkciókat fémjelez, annak a különös, általa létrehozott, továbbfejlesztett nyelvnek köszönhetően, amelyet egyesek csak halandzsaként határoznak meg, de talán szebb a zenei nyelv, vagy a szövegtelen énekszöveg meghatározás. Már ha meg kell határozni, de igazából felesleges, aki egy koncerten részt vesz, vagy otthon hallgatja ezt a zenét, úgyis érzi, miről is lehet szó. Erzsi énekéből csak úgy árad az érzelmek széles skálája, olyannyira, hogy színpadi jelenléte elementáris erővel hat, letaglózó az az ösztönösség, ahogy belelehel, ordít, fújtat, vinnyog, hörög a mikrofonba. Eközben hajladozik, tipeg-topog, testbeszéde is szaggatott folytonosság, tudat alól felszabaduló mozgás, egyszerre humoros és döbbenetesen komoly, mélyreható. Mint az egész produkció, amelyhez remek társakra akadt, mind az Erzsit vokállal kiegészítő Szandtner Anna, mind pedig a zenészek - Farkas Zoltán (gitár), Németh Csaba (dob), Vajdovich Árpád (bőgő, basszusgitár) - személyében. Anna és Erzsi hangja és megjelenése is jól kiegészíti egymást: előbbi finom, nőies, szőkesége kontrasztot képez, s mégis nagyon jól együtt él Erzsi keményebb vonalaival, vad vörösével. A számokban sokféle stílus és hatás fölfedezhető, egyedivé formálódva. S hogy mindez még táncolható is akár, az külön élmény azoknak, akik feltörő érzéseiket nem tudják levezetni a széklábakon.

Ezt az expresszív fantáziazenét sok játékosság, humor teszi teljessé, amely a zenében, a mozgásban is jelentkezik. Példa rá a bőgős korábban már említett akciója, amikor játéka közben szépen lassan elfekteti a bőgőt, vagy Erzsi és Anna egymásnak felelgetős kettőse e furcsa, ismeretlen, mégis ismerős nyelven.

<< vissza