Sajtó

A popzene olyan műfaj

2007. február 20. - WAN2 - Robert Paulsen

A popzene olyan műfaj, ahol nagyjából mindent kipróbáltak /lejátszottak/ eljátszottak már - egyesek a becsületüket is -, a magyar popzene pedig fokozottan efféle állatfaj (kis ország, kis piac, értitek, errefelé a járatlan utakon is szinte mindig járt már valaki mielőttünk).

Kedvenc állatorvosi lovunk énekesnőkre szakosodott szervezeti ábrája szerint az aspiránsoknak vagy Koncz Zsuzsá-s, sorok között sokat mondó, vagy ilyen-olyan módon, csajosan lázadó, netán nu-jazzes vonalon búgó archetipusba illik gyömöszkölődni (esetleg gigasztári fiókba, de ezt most hagyjuk is). Kiss Erzsiben az a jó, hogy szembe megy ezekkel az elvárásokkal, immáron jó tíz esztendeje. Önnön kis (nyelv nélküli, de hangulatfestő szavakkal oly’ erősen megfestett) világában énekel egyre többünknek : ebben az univerzumban a kontinensek vannak annyira szélesek, hogy az utakon is van hely a másként közlekedőknek.

A jól képzett zenészek abszolút egy húron pendülnek az énekesnővel, ráadásul ezen a lemezen a dalszerzésbe is belefolynak, amiből aztán sok érdekes dolog is kisűl, például egy , a korábbiaknál táncorientáltabb anyag, esetleg egy kis rockos beütés, hammondos retróval. A Kinono játék a hangokkal, ahol a szavaknak a fele sem igaz, az érzéseknek viszont az egésze az.

<< vissza