Sajtó

Egy Kiss Erzsi Zene

2006. november 28. - antropos.hu - Schreiter Diana

Nemrég jelent meg az Egy Kiss Erzsi Zene zenekar új lemeze KINONO címmel. A dalok szövege nyelvnélküli, a hangsúly emocionális, szabad asszociációkkal teli. Világuk - a népiesebbtől a jazz-en át a mai tört ritmusokig, a sanzonokon, balladisztikusabb témákon keresztül, akár a 70-es éveket idézve -, mással össze nem téveszthető, hamisítatlan örömzene. Az új lemezről, dalokról beszélgettünk. November 23-án 21h-kor az A38 hajón lemezbemutató koncert, mely után DJ Erik Sumo cserélgeti a lemezeket.

 -Milyen újdonságot tartalmaz az új lemez?
-Több számunk is egészen más világot hoz be a mostani Kinono c. lemezen. Ez nálunk már hagyomány! A "más", nem idegen tőlünk. Többek között ez az egyik érv a "nyelvtelenség" mellett. Fantáziánkat csak a saját korlátaink kötik, amit a nagy szabadság közepette nem is érzünk. Ez az igazi élvezet az egészben!:))

-Mennyi idő alatt készült el a lemez?
-A 2004-ben elkészült "Röné álma" óta készülnek a számok. Magát a lemezt nyár elején vettük föl Válik Lászlóval az L.V.Stúdióban. A maszterelést (Deutsch Gábor munkája) októberben fejeztük be.

-A szavaitoknak van konkrét jelentésük vagy csak asszociációk?
-Kiszolgáló funkciója van. A hangok, lüktetések hordozója. Nélküle nem érvényesül a dallam, és visszafelé. Mindig egyszerre pattannak ki a fejemből (a szívemből). Aztán van úgy, hogy már máshogy nem is énekelhetem!

-Hogyan készítetek el egy-egy dalt?
-Hogy folytassam az előző gondolatot, abból lesz szám, amire van ötletem. Így működik ez visszafelé is, sőt jó pár régi szám kerül le a műsorról. Komoly harcot kell vívni egyikért másikért, de persze nem csak nekem!

-Hogyan lesz egy dal végleges, ha egyáltalán végleges lesz?
-Akkor, ha lehetetlen változtatni rajta, vagy ha mégis, attól inkább rosszabb lesz.

-Mennyi az improvizáció a lemezen illetve a koncerten?
-Improvizációból születik minden, aztán ha hagy lehetőséget a szerkezet, akkor koncerten is változtatunk. A szöveggel sokszor megteszem. Természetes, hogy egy gitárszóló (Sütő Márton az E.K.E.Z. gitárosa) sem mindig ugyanaz. A dobkíséret is sokszor más irányokat vesz! G. Szabó Hunor nem egy igazi dobos alkat, aki szárazon, "zokszó nélkül" végig kísér. Nem véletlen, hogy most már a 2. lemezen üti a dobok mellett a gitárt, amit aztán időnként a kezébe is vesz oszt játszik rajta egyet.

-Milyen zenei stílusok keverednek a műveitekben?
-Aki még nem hallotta, annak mondhatnánk, hogy a latinos, szlávos, blues-os, rock-os világ, Ázsia és a dzsungel, de a jazz is jelen van, bár én csak az ösztönös, elementáris fajtáját kedvelem. A zenekarban (Vajdovich Árpád basszus gitárost és Kovács Linda énekest még nem említettem) szinte mindenki végzett, végez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakán, és ez a hatás megkerülhetetlen. De ha már a meghatározásnál tartunk, a legjobb (és legszórakoztatóbb:)) mégis az, amikor a közönség hasonlítja valamihez. Érdekes egészen más véleményeket hallani! Hál' isten, a zene mindenkié!:))

-Vannak meghívott vendégek az albumon?
-Igen. Nagy kedvencem, a Hammond orgona játszik két számban is, Premecz Mátyás szólaltatja meg, és egy ill. kétszer feljátszott hegedű a tangóban, a Bajpala vujai (másképp ejtjük, másképp írjuk:)) című számban, Berán Gábor tolmácsolásában.

-Mekkora sikerre számítotok?
-Már van siker! A visszajelzések nagyon jók! Csak az a kérdés, el jut-e mindazokhoz, akik szerethetnék szeretni!

-Készültök-e a külföldet meghódítani?
-Ahol lehetőségünk van mutatjuk, lejátszuk, postázzuk! Tudni kell, hogy ez egy Szerzői Kiadás, a Pankkk program támogatásával jött létre, tehát nem áll mögöttünk se kicsi, se nagy kiadó. Csak saját magunkra és fantasztikus barátainkra számíthatunk! Meg is említem gyorsan Kelényi Gabi nevét, aki elképesztő teherbírással és türelemmel tervezi a plakátjainkat, hirdetéseinket, készítette el a lemez borítóját. Köszönet érte ezúton is!:))

-Ki a főnök a csapatban?
-Én (haha), de ez így nem igaz, mert közös megegyezés nélkül már rég százfelé szaladtunk volna! Mindenkinek meg kell találnia magát ebben az együttzenélésben, együttlétezésben! Mindenkinek fel kell lelkesülni és el kell fáradnia időnként! Másképp hogy állsz ki a színpadra?

-Mi a dalaitok üzenete?
-Hadd jöjjön a válasz a lemez vagy egy koncert meghallgatása után! Remélem akkor mindenki legalább olyan szabadon és játékosan áll majd hozzá (ha egyáltalán akar ilyet:)), mint ahogy azt mi tesszük, tettük!:))

LEMEZBEMUTATÓKONCERTÜNK november 24-én, csütörtökön lesz az A38-on este 9-től. Fellép még a Kiss Erzsi Panchan ütős-énekegyüttes és a befejezésben DJ Erik Sumo.

<< vissza